Header image  
Bedre fysisk og mental helse!
 
 
 
 
 

 
 

Hvor Viktig er Vitamin D3 for Immunforsvaret og Din Helse?

Artikkelen om vitamin D3 gir deg svar på spørsmål rundt bruk, dosering, overdosering og D vitamin toksisitet. Har du virkelig behov for å ta vitamin D3 tilskudd? Oppdatert 06.04.2016

Innholdet i denne artikkelen er ikke ment å erstatte legekonsultasjon ved sykdom. Oppsøk alltid hjelp fra fagpersonell dersom du er syk eller uvel.


Temaoversikt for HealthierEurope.info sin vitamin D artikkel

01. Hvor Viktig Er Vitamin D3 for Din Helse?
02. Får Du Nok D Vitamin fra Solen?
03. ”Mirakelvitamin” eller ”Solskinnshormon”?
04. Hvor Viktig er Vitamin D3 for Immunforsvar og Helse?
05. Vitamin D3 Dosering; Hva Anbefales for Optimal Helse?
06. Vitamin D3 gir Økt Prestasjon for Idrettsutøvere og Eldre
07. Kan Jeg Overdosere Vitamin D3?
08. Hva er Symptomer på Vitamin D Overdosering?
09. Kontraindikasjoner – Økt Risiko
10. Noen Sykdommer Forbundet Med Lave Vitamin D Nivåer
11. Naturlige Vitamin D3 Kosttilskudd


01. Hvor Viktig er Vitamin D3 for Din Helse?

Vitamin D har får stadig oppmerksomhet i media fordi studie etter studie bekrefter hvor viktig og omafattende D vitamin er for vår helse og livskvalitet, både fysis og psykisk.

Omtrent alt vi vet om dette hormonlignende ”vitaminet” stammer fra forskning de siste 12 – 15 årene. Nye studier minner oss stadig om at de fleste av oss har alt for lave verdier av det supersunne ”solskinnshormonet”, vitamin D. Hele 50 prosent av Norges befolkning får i seg for lite D vitamin, viser blant annet en rapport fra Avdeling for Ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Bedre blir det ikke når dagens anbefaling ligger mellom 10 til 20 µg (mikrogram). I følge flere forskere, leger og ledende ernæringseksperter er de anbefalte veriene basert på utdatert ”vitenskap” og ligger alt for lavt for at folk flest skal oppnå et optimalt nivå med vitamin D.

I dag er D vitamin, og da spesielt vitamin D3, assosiert med en lang rekke livsviktige prosesser i kroppen. Vitamin D3 er kort fortalt den mest aktive delen av vitamin D som kroppen produserer i huden. Vitaminet regulerer i følge studier over 1000 ulike gener og virker inn på langt mer enn beintetthet, som det tradisjonelt har vært fokusert på her til lands.

D vitamin motvirker en rekke former for kreft, aktivisere og forsterker immunforsvaret og beskytter mot diabetes, influensa og hjertesykdom. I tillegg hjelper og beskytter vitamin D deg mot depresjoner, aldersrelaterte plager, Alzheimer sykdom, autoimmune sykdommer og betennelser og smerter i forbindelse med tarmsykdom for å nevne noe.

Dr. Mercola hevder at opptil 80 prosent av alle former for kreft forhindres ved optimale vitamin D nivåer. Han sier videre at vitamin D trolig er den beste "kjemoterapi agenten" tilgjengelig for behandling av kreft til nå. Se også hva den prisbelønnede legen, og mannen bak Synergy sitt ProArgi-9 Plus kosttilskudd, Dr. Joe Prendergast sier om vitamin D.


02. Får Du nok D Vitamin fra Solen?

Du lurer kanskje på hvordan det står til med deg og dine vitamin D nivåer, kanskje er du en av de ytterst få som har et optimalt nivå? Dersom du ikke tar kosttilskudd er du veldig "heldig" om du tilhører denne eksklusive og nesten ikke-eksisterende gruppen og bor i Norden. Noe av grunnen til dette er for eksempel at solkrem sterkt reduserer produksjonen av vitamin D3 i huden og at det i utgangspunktet heller ikke er nok sol her, foruten på de få gode sommerdagene.

Sverger du til solarium om vinteren og tar en dusj kort tid etter soling mener noen leger at du skyller store deler av vitamin D3 produksjonen ned i sluken (dette uavhengig om du soler deg i solen eller solarium). Enkelte leger foreslår at du venter med å dusje så lenge det lar seg gjøre, eller minst 2 timer etter soling for å beholde mest mulig av vitaminet som produseres i og på huden.

Det finnes i dag ingen dokumenterte anbefalinger for hva som er optimal ”hviletid” for at kroppen skal greie å holde på vitaminet ved bading eller dusjing. Dr. Mercola hevder at det kan ta opptil 48 timer for kroppen å absorbere hele vitamin D3 produksjonen fra huden etter soling.

Selv om produksjonen foregår i cellene ser det også ut til at sebum (fett stoff) inneholder forstadie til vitamin D og at dette absorberes igjen av kroppen. I tillegg til et eldre studie antyder også forskjellen i vitamin D nivået hos surfere og skatere i Hawaii, som har D vitamin nivåer rundt 30 ng/ml som snittverdi, mens svært mørkhudete jegere og sankere i Afrika kan ligge på rundt 50 ng/ml, at når hudens fettlag fjernes eller reduseres kort tid etter eksponering mot solen, så forsvinner også deler av vitmain produksjonen.

I solen skal man alltid være forsiktig og man bør gjøre sitt aller beste for å unngå å bli forbrent med smertefull rød hud som resultat. Litt lett rødfarge er ikke farlig dersom det ikke svir. Bruk av en god naturlig fuktighetskrem kombinert med omega 3 og antioksidanter for å beskytte huden mot skader og bevarer elastisiteten. Og husk at du ikke oppnår noen ekstra fordeler med å være i solen til du blir forbrent, tvert i mot.

For å være sikker på å få vitamin produksjonen i gang anbefaler enkelte leger at du soler deg (hele kroppen) i 15 – 30 minutter (avhengig av hvor sterk solen er og hudfargen din) før du påfører solkrem (husk da høyere faktor siden du allerede har vært i solen en stund). Hold deg gjerne litt i skyggen etterpå også for å kjøle ned huden dersom det er mulig.

Personer med mørk hud har strekt nedsatt kapasitet til å produsere
vitamin D3 i sollys, det samme gjelder for eldre personer over 60 år. At personer med mørk hud har nedsatt evne til å produsere vitaminet har også ført til at innvandrerbarn utgjør den største gruppen av rakittpasienter i Norge. Andre risikogrupper er overvektige, gravide og ammende som alle har et økt behov for D vitamin.


03. ”Mirakelvitamin” eller ”Solskinnshormon”?

Vitaminet omtales av flere forskningsmiljøer som et hormon fordi det har en struktur maken til både testosteron og østrogen. En annen årsak til at
vitamin D omtales som et hormon er at kroppen produserer vitamin D3 (kolekalsiferol) fra sollys i huden. D ”vitaminet” har i likhet med andre hormoner stor innvirkning på ulike prosesser i hele kroppen. Det er nylig oppdaget at alle cellene våre ser ut til å ha en egen reseptor som er tilpasset vitamin D. Noe som igjen understreker viktigheten av vitaminet og hvorfor så mange sykdommer og ulike helseplager nå assosieres med for lave vitamin D nivåer.

Ser man på struktur og virkning i kroppen på cellenivå er D vitamin per definisjon et hormon (secosteroid). Vitaminer skal kroppen i utgangspunktet ikke kunne produsere, så til tross for at vitamin D3 kan produseres i huden fra sollys omtales ”solskinnshormonet” altså enn så lenge som et vitamin.


04. Hvor Viktig er Vitamin D3 for Immunforsvar og Helse?

Nyere forskning viser nå helt klare sammenhenger mellom lave vitamin D nivåer og immunforsvaret, en rekke sykdommer, autoimmune tilstander, inflammasjoner og ikke minst ulike former for kreft. Til tross for dette har dessverre de aller fleste av oss for lave verdier av vitamin D i blodet. Anbefalt dagsbehov for vitamin D i Norge ligger på triste 7,5 µg (mikrogram) for voksne. For barn under 2 år, eldre over 60 år, gravide og ammende 10 µg, mens nyere forskning helt klart indikerer at en voksen person trolig bør ha 125 µg (5000IE) per dag for optimal helse, i enkelte tilfelle mer (blant annet ved kreft, behandling av sykdom, ved overvekt eller rett og slett på grunn av individuelle forskjeller).

Mangel på D vitamin øker sjansene for å bli forkjølet eller få luftveisinfeksjoner med hele 55 %, og øker risikoen for sykdom i både skjelett og tenner. Vitamin D3 aktivere over 200 antimikrobiske peptider som er med å bekjempe bakterie- og virus infeksjoner. Denne egenskapen gjør at vitamin D har en naturlig antibiotisk effekt. Den antibiotiske effekten hjelper immunforsvaret til å beskytte oss ved angrep fra aggressive antibiotikaresistente bakterier. På toppen av dette viser det seg at immunforsvarets T-celler ikke fungerer uten at de aktiviseres av D vitamin. I kroppen utfører T-cellene flere viktige oppgaver, blant annet å bekjempe kreftceller, aktivisere andre immunceller, bekjempe- og mobilisere mot infeksjoner og stoppe infeksjoner ved å drepe de berørte cellene. Uten vitamin D vil immunforsvaret ikke være i stand til å beskytte deg godt nok mot sykdom og infeksjon.

I følge flere forskere, leger og terapeuter er vitamin D3 og WGP 1,3/1,6 betaglukaner den beste måten å unngå infeksjoner og sykdom på. Denne effektive kombinasjonen finnes i dag i et kosttilskudd fra CarePharma som heter ImmiFlex (med 10 eller 25 µg naturlig vitamin D3 og Wellmune WGP betaglukaner). ImmiFlex er nå mulig å bestille med 15 µg mer vitamin D3 enn de 10 µg som er det maksimale du får kjøpt i norske helsekostbutikker. Se venstre meny for mer informasjon om ImmiFlex.

Kreft, Brystkreft og Vitamin D3 Kosttilskudd:
Studier viser at vitamin D3 beskytter mot rundt 20 ulike former for kreft. I følge en ny fransk studie over 10 år på 67.721 postmenopausale franske kvinner gjelder dette spesielt for brystkreft. Studie som ble publisert i tidsskriften "Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention" viser en klar sammenheng mellom inntak av Vitamin D3 i kosten, brystkreft og Vitamin D3 produksjon fra soling. Forskerne konkluderte med at en kombinasjon av Vitamin D3 tilskudd og soling klart gav best beskyttelse mot brystkreft hos kvinnene. Aller best resultat så man hos kvinnene som fikk i seg mest vitamin D3 i kombinasjon med soling. Videre bemerket de at minimumsinntaket av vitamin D for å gi tilstrekkelig beskyttelse mot brystkreft trolig ville variere fra kvinne til kvinne basert på hennes evne til å ta opp og utnytte vitaminet fra kosten og soling. I tillegg viser de til at den gjennomsnittlige amerikanske og franske kvinnen får forlite soleksponering (dette gjelder i aller høyeste grad også for skandinaviske kvinner) og at en økning av det generelle vitamin D inntak bør fremmes av både mat og helse departement.

I USA klargjøres nå en omfattende søknad fra The Alliance for Natural Health USA til FDA (Food and Drug Administration) om å få godkjent enkelte helsepåstander vedrørende vitamin D sin evne til å behandle visse sykdommer eller tilstander. Søknaden vil trolig også forbinde vitamin D inntak med redusert forekomst av ulike former for kreft og referer til over 6000 studier publisert i vitenskapelige tidsskrifter.

I forbindelse med kreft anbefales også artikkelen om gurkemeie og curcumin, se "Helse artikler" oppe i menyen til venstre for mer informasjon.


05. Vitamin D3 Dosering; Hva Anbefales for Optimal Helse?

Den mest aktive formen for D vitamin er vitamin D3 og det er derfor vitamin D3 du bør supplere med via kosttilskudd. For best effekt og for å redusere eventuell muligheter for overdosering / toksisitet bør du alltid prioritere å ta naturlige kosttilskudd fremfor kjemiske vitaminer, som du dessverre finner i de fleste multivitamin tabletter.

Når det gjelder optimal dosering for ulike grupper har jeg allerede nevnt de "triste" norske anbefalingene. Nyere forskning indikerer behov for (og betydelige helsefordeler med) helt andre nivåer enn det som anbefales i Norge. De fleste behandlere og terapeuter er nok helt enig i dette.

Før jeg nevner doseringen som anbefales på websidene til Dr. Mercola (se lenke i slutten av artikkelen), som har bygget opp en av de beste websidene for generell helse og en enorm ekspertise over mangfoldige år, er det og verdt å nevne at individuell dosering er umulig å komme frem til uten blodprøver. I tillegg kan opptaket av vitamin D3 i kosten variere med opp til 6 ganger fra person til person.  Spesielt viktig er det å legge merke til at vitaminet er fettløsligt. Vitamin D3 kosttilskudd bør derfor tas sammen med måltid, gjerne sammen med et godt omega 3 tilskudd. Vitamin D opptaket skal også fungere best sammen med dagens hovedmåltid i følge forskere.


Dr. Mercola Anbefalte Blodverdier For Vitamin D (25 Hydroxyd D)

 • Vitamin D mangel:                               < 50 ng/ml
 • Optimalt:                                             50 – 70 ng/ml
 • Ved kreft eller hjerte problemer:           70 – 100 ng/ml
 • For mye vitamin D:                               > 100 ng/ml

1 ng/ml = 2,5 nmol/l


Dr. Mercol Anbefalte Inntak av Vitamin D for Barn og Ungdom

 • Barn under 5 år:             ca 70 IE per kilo kroppsvekt (1,75 µg)
 • Barn 5 – 10 år:               2500 IE (62,5 µg)
 • Fra 18 – 30 år:                5000 IE (125 µg)
 • Gravide:                         5000 IE (125 µg)

IE = international units og µg = mikrogram (mcg/mkg)


En studie som nevnes på Dr. Mercola sin side viser blant annet til en gruppe gravide kvinner som fikk 400, 2000 og 4000 IE vitamin D3 per dag. Det viste seg at de som fikk den største dosen på 4000 IE per dag var den gruppen som var minst sannsynlig til å føde for tidlig eller utvikle infeksjoner. Andre studier viser også at personer som lider av schizofreni og bipolare lidelser fødes oftere om vinteren og våren når plasma konsentrasjonen av vitamin D er lav.

Ellers anbefaler enkelte andre leger og forskere noe høyere inntak enn oppgitt over, men i følge Dr. Mercola vil ca 70 IE per kilo kroppsvekt kunne være det ideelle. Det understrekes at hos enkelte kan behovet være opp til 4 – 5 ganger høyere avhengig av blodverdiene. Vitamin D Council sine anbefalinger for optimale blodverdier ligger også noe høyere på 50 – 80 ng/ml (legg merke til at det normalt er å foretrekke og ligge godt innfor det som er nedre grense for det optimale).


06. Vitamin D3 gir Økt Prestasjon for Idrettsutøvere og Eldre

Studier viser at mange toppidrettsutøvere har lave vitamin D nivåer, noe som har vist seg å kunne gi dårligere idrettsprestasjoner. Vitamin D nivået viser seg å gjenspeile prestasjon og treningseffekt blant annet ved at prestasjonen normalt er på topp i den perioden vitamin D nivåene er høyest. Vitaminet har også vist seg å kunne beskytte idrettsutøvere mot akutte og medisinske tilstander. For å unngå treningsavbrudd grunnet sykdom kan du eventuelt lese om ImmiFlex med vitamin D3 og betaglukaner. Wellmune WGP betaglukaner har dokumentert effekt mot infeksjon og sykdom.

I følge oversiktsstudie ”Athletic Performance and Vitamin D” publisert i “Medicine & Science in Sports & Exercise” øker vitamin D størrelsen og antallet hurtige muskelfibre, muskelfibertype 2. I tillegg ser man at oksygenopptaket er på topp på sensommeren, samtidig som vitamin D nivået i kroppen er på topp. Mot høst og vinter når vitamin D nivået reduseres gir dette og reduksjon i oksygenopptaket og prestasjonsevnen i følge studiene. Dette gjelder spesielt for idrettsutøvere som trener ute hele året. I tillegg viser prevalensstudier og randomiserte kontrollerte studier en klar sammenheng mellom vitamin D nivået og økte fysiske prestasjoner hos eldre.

Artikkelen ”Can Vitamin D Improve Your Athletic Performance?” fra The New York Times sin helseblogg tar og for seg ulike studier på vitamin D og idrettsprestasjoner. Det vises blant annet til en eldre rusisk studie der 8 sprintere som trente likt mot forbedring av 100 meter ble delt i to grupper, den ene gruppen ble utsatt for kunstig ultrafiolett lys, den andre ikke. Studie ente med at gruppen som ikke ble utsatt for UV lys reduserte sprint tiden sin med 1,7 prosent, mens UV gruppe reduserte sprint tiden med hele 7,4 prosent. Se nederst på siden under ”Kilder til artikkelen” for mer informasjon om vitamin D tilskudd for økt idrettsprestasjon og treningseffekt.


07. Kan Jeg Overdosere Vitamin D3?

Ja, overdosering er fullt mulig som med det meste vi får i oss via kosten. Noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå overdosering og toksiske nivåer er å kun benytte naturprodukter med vitamin D3 av god kvalitet. I tillegg bør du se på doseringen til hvert enkelt tilskudd du eventuelt tar, slik at du er orienter om hvor mye vitamin D3 du får i deg via naturproduktene.

Folk flest har ikke noe uttalt behov for å sjekke blodverdiene for å unngå overdosering da dette er høyst uvanlig. Selv doser på 10.000 IE skal være mulig å ta i kortere perioder. Spiser du mye torskerogn og fet fisk som laks, makrell, sild, tunfisk etc, eller du er mye i solen er det ikke sikkert du har behov for vitamin D3 tilskudd i denne perioden. Er du i tvil bør du eventuelt snakke med lege eller terapeut og få tatt en blodprøve.


08. Hva er Symptomer å å Vitamin D Overdosering?

Hodepine, hard avføring, kvalme og oppkast, reduser appetitt, nyresten (forhøyet kalsium i blodet), nyreskader og tretthet. Dette er også typiske symptomer på mange andre tilstander. Det er derfor lite trolig at det er vitaminet som eventuelt gir utslag om du opplever overnevnte plager (så fremt du ikke har tatt høye vitamin D doser over lengre tid). En enkel blodprøve gir deg fort svar på om det eventuelt er vitamin D som er synderen. Uansett bør du konsultere med lege.

Ved symptomer på overdosering er det godt mulig du har en eller annen form for hypersensivitet. Sjelden som det er, er dette langt mer sannsynlig enn overdosering i følge websidene til Vitamin D Council (se lenke i slutten av artikkelen).

Gravide og ammende er en risikogruppe i begge ender. Det vil si at de har et økt behov for vitamin D og forskning viser at lave verdier kan gå ut over fosterets/barnets helse. Overdosering skal derimot kunne gi permanente skader. Det tryggeste er trolig å følge blodverdi anbefalingene til Dr. Mercola lengre oppe på siden. Gravide og ammende bør kontrollere blodverdiene sammen med inntak av et naturlig vitamin D3 tilskudd for å holde seg innenfor det som anbefales for optimal helse.


09. Kontraindikasjoner – Økt Risiko

Vitamin D skal man være forsiktig med eller helt unngå (konsulter alltid med lege) ved forhøyet kalsium eller fosfat verdier i blodet, organ transplantasjon, tuberkulose, hypoparathyroidisme (HPTH),  sarkoidose, non-Hodgkins lymfom og ved bruk av Lanoxin, tiaziddiuretika, calcitonin og et fåtall medisiner (blant annet mot anfall). Dette er ikke en komplett liste. Vitamin D3 regnes allikevel som et trygt tilskudd med svært få kontraindikasjoner og hvor det er ekstremt få tilfeller av overdosering eller annen problematikk. I tillegg er både tuberkulose og non-Hodgkins lymfom omdiskuterte kontraindikasjoner du kan ta opp med din lege. Konsulter alltid med lege om du tar medisiner.


10. Noen Sykdommer Forbundet med Lave Vitamin D Nivåer

 • Autisme
 • Astma
 • Alzheimer og demens
 • Bipolare lidelser
 • Rundt 20 ulike former for kreft
 • Diabetes 1
 • Diabetes 2
 • Rakitt og revmatiske plager
 • Autoimmune sykdommer
 • Psoriasis, eksem og utslett
 • MS - Multippel Sklerose
 • Forkjølelse, infeksjoner og influensa
 • Fibromyalgi
 • Muskelsmerter
 • Overvekt og fedme
 • Vinterdepresjoner og depresjoner generelt

I tillegg til alt dette og mye mer har vitamin D vist seg å gi reduksjon i dødelighet uansett årsak.

Grunnen til at lave vitamin D nivåer kan resultere i så mange ulike helseplager kan trolig sees i sammenheng med at alle cellene i kroppen ser ut til og ha en egn vitamin D reseptor.

Hormoner styrer kroppen vår og når en ser på alle de positive helseeffektene fra ”solskinnshormonet” er det nærliggende å se de i sammenheng med DHEA (”ungdomshormonet”), som også tillegges en imponerende lang rekke med gunstige helseeffekter.


11. Naturlige Vitamin D3 Kosttilskudd

Oppe til høyre har du sikkert lagt merke ulike produktbilder og omtaler. Dette er anbefalte naturprodukter som inneholder naturlige vitamin D3 kilder for optimal helse. Enkelte av produktene innholder ikke vitaminet (se omtale), men passer svært godt i synergi med vitamin D3 for et mer robust immunforsvar og bedre beskyttelse mot sykdom.

Det viktig å legge merke til at å supplere med vitamin D3 alene ikke er nok for alle. Kroppen trenger et bredt spekter av næringsstoffer og dersom du har lave verdier av enkelte mineraler eller vitaminer, kan dette potensielt redusere nytten du av andre tilskudd og D vitamin. Magnesium nevnes spesielt i forbindelse med vitamin D3 og er et mineral mange har for lite av. Magnesium deltar i over 300 prosesser i kroppen og virker i synergi med vitamin D.


“Fordi vitamin er så billig og så tydelig reduserer dødelighet uansett årsak, kan jeg med stor sikkerhet si: Vitamin D representerer den mest kostnadseffektive medisinske intervensjonen i USA.”
~ Dr. Greg Plotnikoff, Medical Director, Penny George Institute for Health and Healing, Abbott Northwestern Hospital in Minneapolis


"Vitamin D mangel er nå anerkjent som en pandemi. Den forårsaker rakitt hos barn og voksne, og forbindes med økt risiko for vanlig kreft, autoimmune sykdommer, høyt blodtrykk og infeksjonssykdommer.” 
~ Dr. Michael Holick, Boston University, Professor in Medicine, 
Physiology and Biophysics


Har du spørsmål til artikkelen, forslag til utbedringer eller annet hører vi svært gjerne fra deg, takk for hjelpen!


Kilder til artikkelen:
Dr. Mercola
Vitamin D Council
Can Vitamin D Improve Your Athletic Performance?
http://www.naturalnews.com/031042_breast_cancer_sunshine.html
Vitamin D qualified cancer health claim submission being readied

Anbefalte vitamin D resurser:
Dr. Joe Prendergast snakker om vitmain D
Dr. Mercola 1 time forlesning om Vitamin D, sykdom og kreft
Ann Elisabeth sin Vitamin D blog
D-Vitamin Norge på Facebook
Dr. Mercola sin Vitamin D webside
ImmiFlex på Facebook

 

 

 

 

Returner til toppen av siden

Copyright© 2018 www.HealthierEurope.info

 

 
Vitamin D3 og synergi